grilovanie

19. května 2009 v 11:23 | thin-sweet |  zdravy zivotny styl
Bezpečnejšie grilovanieTlačiťE-mail

Ak grilujete na otvorenom ohni radi a často a záleží Vám aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania:
  • gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu
  • gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte
  • ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu
  • gril dobre nahrejte (drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút)
  • mäso pred grilovaním úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote alebo ho rozmrazte v mikrovlnke, ugrilujte hned po rozmrazení
  • spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
  • potraviny, ktoré vyžadujú dlhú dobu grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (špekačky, hrubé kusy mäsa a pod.) - zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní
  • nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým al zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové)
  • marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej telote a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte
  • používajte len chudé mäso a mäso, ktoré zbavíte viditeľného tuku - zabránite vzblknutiu
  • mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové - znížite riziko infekcie salmonelou (pre deti v lete zvlášť nebezpečné!)
  • ak IBA solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymián, oregano, šalviu, rozmarín a pod.
  • ..a nezbaudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, cuketa, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama