Ryza

19. května 2009 v 11:09 | thin-sweet |  zdravy zivotny styl
Ryža BIELA vs. NATURALTlačiťE-mail

Porovnanie obsahu dôležitých látok v naturálnej a bielej ryži

(Zdroj: databázy zloženia potravín Amerického ministerstva poľnohospodárstva
a slovenského Výskumného ústavu potravinárskeho.)

Živina
na 1 šálku ryže v surovom stave (= 185 g)
Naturálna (pololúpaná) ryža
Biela ryža
Strata
Energia (kJ)
2 860
2 625

Bielkoviny (g)
14,5
13,2
9 %
Vláknina (g)
6,5
2,4
63 %
Polynenasýtené MK (g)
1,9
0,3
85 %
Vitamín E (mg)
1,33
0,24
82 %
Tiamín (B1) (mg)
0,74
0,13
82 %
Riboflavín (B2) (mg)
0,17
0,09
47 %
Niacín (mg)
9,4
2,9
70 %
Pyridoxín (B6) (mg)
0,94
0,30
68 %
Kyselina listová (B9) (mg)
37,0
14,8
60 %
Železo (mg)
2,72
1,48
45 %
Zinok (mg)
3,73
2,00
46 %
Selén (mg)
43,3
27,9
36 %
Horčík (mg)
265
46
83 %
Draslík (mg)
413
213
48 %
Meď (mg)
0,51
0,40
22 %
Mangán (mg)
6,9
2,0
70 %
Poznámka: Vzhľadom na to, že biela ryža má glykemický index na úrovni bieleho rafinovaného cukru možno ju považovať za biologicky nehodnotnú potravinu, ktorá zvyšuje riziko obezity, cukrovky, aterosklerózy a niektorých druhov rakoviny (napr. pankreas, hrubé črevo).

Tu nájdete záznam relácie Labyrint televízie TA3 z 10. apríla 2008

© Ambulanica klinickej výživy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fobbi fobbi | Web | 19. května 2009 v 11:17 | Reagovat

awoj pozri na moj web o lady gaga diky. inac kráááááásny blog

2 Janka Janka | E-mail | 7. června 2009 v 8:19 | Reagovat

diky idem kuknut

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama